Waarom Happyween?

Wij geloven in de God van de levenden, die vol Vreugde en Liefde is!

Feest vol gezelligheid

Happyween is ontstaan vanuit het verlangen om tijdens Halloween een feest vol gezelligheid te organiseren, zodat ouders een keuze hebben waar ze hun kind aan laten deelnemen. Onze feesten zijn 100% vrij van enge dingen.

Onvoorwaardelijke liefde

God houdt onvoorwaardelijk van ons. Hij wil zo graag dat wij Hem leren kennen, dat Hij  Zijn Zoon (Jezus) naar de aarde liet gaan. Jezus heeft ons laten zien wie God de Vader is en hoe ook wij met Hem kunnen leven. Daar kun je van alles over lezen in de bijbel. Jezus is uiteindelijk ook voor ons gestorven. Hieronder kun je daar meer over lezen. En wat ook goed nieuws is: Hij is teruggekomen uit de dood en heeft de dood en alles wat duister is daarmee overwonnen! Jij hoeft dit niet te geloven, of naar een kerk te gaan om deel te kunnen nemen aan Happyween activiteiten. Alle kinderen zijn van harte welkom om met ons mee te feesten.

Het idee achter Happyween

Happyween is ontstaan vanuit het verlangen om tijdens Halloween een feest vol gezelligheid te organiseren als alternatief voor alle griezelfeesten. Niet iedereen houdt tenslotte van griezelen. Wijzelf houden van Licht.

We geloven in de God van Licht, de God van de levenden. Die God is Liefde en in Hem is geen duisternis staat er in de Bijbel. We geloven dat Hij de Schepper is van hemel en aarde. Wij mensen waren de kroon op de schepping en God droeg ons mensen op zorg te dragen voor de schepping en voor elkaar. Helaas bleek die opdracht nog niet zo gemakkelijk. Zelfs als we een klein leugentje ‘om bestwil’ vertellen, dan kunnen we eigenlijk al niet meer in Gods aanwezigheid komen. Want in Hem en bij Hem, is alleen maar waarheid. Er is helemaal niets verkeerds in Hem. Maar omdat wij niet alleen maar 100% goede dingen doen en altijd lief zijn voor iedereen enzo, daarom is er een probleem ontstaan en konden we niet meer bij God zijn. Als iemand veel te hard heeft gereden en betrapt wordt, dan krijgt diegene een boete. En zo verdienen wij ook ‘een boete’. Maar die boete was zó hoog, die konden wij nooit betalen. Gelukkig heeft Jezus die prijs voor ons betaald. Hij kon dat doen, want Hij was de Zoon van God en de enige mens die nooit iets verkeerds heeft gedaan. En omdat Hij Zichzelf voor ons heeft laten martelen en is gestorven, daardoor kunnen wij nu weer in Gods aanwezigheid komen. Het goede nieuws is ook dat Jezus niet dood is gebleven!  Hij is weer levend geworden en daarmee heeft Hij de macht van de dood, van de duivel en boze geesten overwonnen.

God houdt zóveel van ons

Zijn Liefde voor ons is onvoorwaardelijk. Wat we ook gedaan hebben of nog zullen doen, Hij zal nooit minder van ons houden. Hij wacht geduldig en vol verlangen tot het moment dat we naar Hem toekomen en ons hart openen voor Hem.

Iedereen is welkom bij Happyween

Iedereen is van harte welkom bij Happyween, ook kinderen die niet naar de kerk gaan of iets anders geloven dan wij. Neem je vrienden en vriendinnen mee! Probeer vooraf op te geven naar welke activiteit je komt, zodat we weten op hoeveel kinderen we ongeveer kunnen rekenen. Kom naar het feest van het licht!

Donderdag 31 oktober

Het Licht Vieren

Een belangrijke dag

31 oktober was voor de Kelten de nacht van ’Samhain’, de God van de doden. Die avond viel tegelijk met hun oudejaarsavond.

31 oktober is ook een belangrijke dag voor veel christenen. Deze dag is namelijk Hervormingsdag, ook wel dag van de Reformatie genoemd. Na deze dag werd er afgerekend met veel misstanden die waren ontstaan in de kerk. Wat gaan wij deze avond doen?

Kaarsjes branden als teken van dankbaarheid

In verschillende kerken zullen we de lichten laten branden, als teken van onze dankbaarheid voor de God van Licht die de duisternis heeft overwonnen. We hoeven nooit meer bang te zijn, Hij is altijd bij ons! Dat vieren we en daarom steken wij het licht aan.

Wil je graag meedoen en laten zien dat je blij bent met Happyween? Brand dan voor deze gelegenheid meerdere kaarsen voor je raam.

Licht in de duisternis

Het ontstaan van Halloween

Halloween is van oorsprong een Keltisch feest. Bij de Kelten speelden doden en geesten een belangrijke rol. Op 31 oktober was het voor de Kelten de nacht van ’Samhain’, de God van de doden. Die avond was ook hun oudejaarsavond. De Kelten geloofden dat deze nacht geesten van de doden van dat afgelopen jaar terugkwamen om bezit te nemen van een levend lichaam. Om zich daartegen te beschermen verkleedden mensen zich als ‘dode’ en/ of droegen ze enge maskers. Op deze manier probeerden ze de geesten op een dwaalspoor te zetten of af te schrikken.

Allerheiligen

Eeuwen later kreeg het christelijk geloof steeds meer invloed in Europa. En daarmee gingen ook de Katholieke feestdagen een rol spelen. In het jaar 609 werd door paus Bonifatius de 4e op 13 mei ‘Allerheiligen’ ingevoerd. Allerheiligen was bedoeld om heiligen te herdenken. Heiligen zijn overleden christenen die op een bijzondere manier Gods liefde hadden uitgedragen en soms zelfs hun leven daarvoor hadden gegeven.

Allerzielen

Nu was het zo, dat de Kelten, die ook in Europa woonden, dat ze gingen geloven in de God van de christenen, maar ze bleven ook ‘Samhain’ vieren. Daarom werd in het jaar 835 door paus Gregorius de 4e, de datum van Allerheiligen verschoven van 13 mei naar 1 november. Hij hoopte dat de volken met Keltische gebruiken het Katholieke feest over zouden nemen. Alleen: in de praktijk gebeurde dit niet.
Daarnaast werd 2 november door de Katholieken uitgeroepen tot Allerzielen, een dag om de overige doden te gedenken.

Halloween

En zo ontstond er een vermenging van feesten. De avond voor Allerheiligen werd op deze manier Halloween. Hallow betekent heilig en E’en komt van avond. Letterlijk betekent het ook Heilige Avond. De verwarring was compleet. Nu, eeuwen later, weten we nauwelijks nog dat dit is gebeurd en zijn er mensen die denken dat Halloween van oorsprong christelijk is. Maar niets is dus minder waar.

Halloween heeft geen christelijke oorsprong

Als organisatie willen we deze kennis graag opnieuw verspreiden. Misschien denk je ‘lekker belangrijk’. Maar wij weten dat er met de geestelijke wereld niet te spotten valt. Waar wij bijvoorbeeld kunnen denken ‘leuk, gezellig horror kijken’, daarvan weten wij dat deze dingen niet allemaal verzonnen zijn. Ze hebben niets met God te maken, maar alles met de vijand.  Wij zijn de kroon op Gods schepping en de vijand heeft maar 1 doel en dat is de kroon op Gods schepping vernietigen. Jezus heeft uitkomst gegeven en de macht van de vijand teniet gedaan. Maar het is aan ons de keuze wat we daarvan geloven en wat we daarmee wel of niet willen doen.

Menu